Hodnocení 2022

Hodnocení 2022

  • Sezónu 2022 můžeme považovat už nějakou dobu za uzavřenou. Včelky jsou zatím od pohledu v dobré kondici, což bylo vidět při velkých proletech 25.12.2022 na slunných stanovištích. Pokud se ptáte jestli to něčemu vadí a myslíte si, že to včelkám spíše škodí v tuto dobu, tak ja jsem přesvědčen že nikoli. Žádné vyprášeni včel neproběhlo, což znamená že neplodujou, jen se přeskupí v chomáči. Některé si přenosí část zásob a to je všechno v tuto dobu. Váha poklesla za prosinec o 0,5kg zásob a spád mrtvolek na podložce je minimální. I toto svědčí o dobré kondici včelstva. Vím, že u své genetiky bez většího přínosu pylu se včelky nerozplodujou i kdyby teplejší počasí přetrvávalo delší dobu. To už jsem si několikrát taky ověřil.
  • Co se tyče průběhu sezóny, tak brzké jaro nám nastartovalo včelky k nadprůměrné snůšce, hlavně druhé a pak z medovice. S matkami byl rok průměrný. I když počasí přálo, tak se letos vracely panušky hůře ze snubních proletů a některé po rozkladení byly trubcokladné, proto je taky posílám později. 
  • Rozhodl jsem se natočit pár amatérských videí, které jsou na našem kanálu YouTube, takže pokud Vás to trochu zaujalo, přihlaste se k odběru. Natočím něco i příštím rokem a určitě první bude pokračování videa posledního (experimentálního). Taky bych chtěl v případě zájmu udělat další posezení se vcelaři, které by bylo podle počasí už v průběhu března (předjaří). Zaměřené hlavně na první práci při včelkách a pak jak dál během celého roku.
  • Pokud hledáte nějakou dobrou knihu na dlouhé zimní večery, tak doporučuji Včelařství svazek 1,2,3 a nově i 4. Další výborná četba od Otakara Brennera – Zákonitosti života včelstev – udělal se totiž reprint. Hlavně vše v předstihu nachystat na novou sezónu a v dostatečném počtu. Jak se říká, štěstí přeje připraveným. Přeju úspěšný nový rok a hlavně pevné zdraví 😉.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *